Цела плата за полазак у школу

До почетка школске године остало нешто мање од месец дана. Многобројни Крагујевчани увелико опремају своје најмлађе чланове породице за нову школску годину.

Ревноснији родитељи почели су да купују књиге, школски прибор, нову гаредробу и обућу за децу. За опремање школарца потребно је издвојити једну просечну српску плату имајући у виду цене комплетне опреме. Истраживали смо колико новца треба издвојити за полазак у школу?

Полазак у школу сваке године представља удар на родитељски буџет јер би требало опремити ђака новим књигама, свескама, школским прибором, ранцем, патикама.

Уџбеници још увек нису изашли из штампе а продавци у књижарама очекују их средином месеца. Примера ради уџбеници за други разред основне школе коштају око седам хиљада динара. Књиге које користе средњоколци су скоро дупло скупље.

За куповину школског прибора потребно је издвојити новац за свеске које коштају од 25 до 130 динара, пернице са комплетним прибором купују се по цени од 1400 до 500 динара, за бојице би требало издвојити од 160 до 800 динара.

Осим тога неопходно је купити увијаче за свеске, лењире, блок за цртање и још много тога. Велику новчану ставку представља куповина школског ранца који стаје од 2 до 8 хиљада динара.

До почетка нове школске године остало је још месец дана али је куповина и интересовање за набавку књига и школског прибора велика.

Почетку школске године највише се радују прваци. Седмогодишњи Крагујевчанин Вукашин Томовић полази у први разред. У куповину опреме за школу је кренуо са дедом и баком који су му обећали ранац по његовом избору.

Пред полазак у школу обавезна је и набавка гардеробе и обуће. У понуди је незаобилазна и јефтинија роба, углавном нижег квалитета. Крагујевчани са дубљим џепом у овом периоду највише пазаре, јер су фирмирана гардероба, обућа и патике углавном на значајном снижењу.

Родитељи основаца купују углавном нову гаредобу и обућу јер је са растом и развојем деце стара гардероба мала и неупотребљива. У сезонској рачуници нешто повољније ће проћи родитељи чија деца могу понешто да наследе од старијег брата или сестре.

Средњошколци имају другачија правила. Безусловно прате модне диктате, одлично владају календаром распродаја, па до жељене гардеробе воде родитеље у право време за куповину.

За разлику од породица које могу да приуште прескупе артикле, већина родитеља испланираће куповину економично, разумно и скромно.

Ипак, феномен трошења више новца од зарађеног, у српском стилу живота одавно је непознаница Европљанима. Тако ће бити и овог лета. О потрошеном новцу, родитељи школараца мислиће као и до сада, тек кад чекови стигну на наплату.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *