Центар САНУ у Крагујевцу обележио 30 година од оснивања

Свечаном академијом у Српској академији наука и уметности, Центар за научно-истраживачки рад САНУ у Крагујевцу обележио је значајан јубилеј – 30 година од оснивања.

Центар је формиран оног тренутка када је сазрело сазнање да се академски простор у Србији проширио и да је Универзитет у Крагујевцу изнедрио значајне ствараоце у областима науке и уметности.

Три деценије касније, циљ је да Центар за научно-истраживачки рад САНУ у Крагујевцу прерасте у огранак САНУ.

Центар за научно-истраживачки рад САНУ у Крагујевцу је, без обзира на изазове са којима се суочавао у третходне три деценије, недвосмислено потврдио све разлоге свога постојања и оправдао подршку коју су му пружиле институције и угледне личности Крагујевца, Београда и градова у којима су смештени факултети Универзитета у Крагујевцу.

Након три деценије, следе и нови кораци – прерастање Центра за научно-истраживачки рад у вишу форму организације у оквиру Српске академије наука и уметности.

Оснивачи Центра за научно-истраживачки рад Српске академије наука и уметности у Крагујевцу су САНУ и Универзитет у Крагујевцу.
Рекотр крагујевачког Универзитета, проф. др Ненад Филиповић каже да ће, у циљу афирмације Центра и интензивније сарадње, Универзитет академској јавности у Београду понудити нове садржаје из специфичних области које се развијају.

Године 1991. академик Душан Каназир, тадашњи предсеник САНУ и ректор Универзитета у Крагујевцу, Илија Росић потписали уговор о формирању Центра у Крагујевцу са адакемиком Драгославом Срејовићем управником, који се тог посла прихватио због осећаја обавезе према свом родном граду који је тако присутан у старијој генерацији српских интелектуалаца.

Данас Центар САНУ у Крагујевцу финансира пет научно-истраживачких и уметничких пројеката младих истраживача и уметника крагујевачког Универзитета.

У холу Српске академије наука и уметности представљена је и издавачка делатност Центра за научно-истраживачки рад САНУ у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *