Центар за деменцију у Равном Гају почиње са радом до 1. маја

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржан је састанак на коме је договорено отварање Центра за деменцију у Равном Гају до 1. маја.

Завршни радови око уређења партера испред Центра биће обављени најкасније до 15. марта.

У ову јединствену установу здравствено социјалне заштите у Србији биће смештено 120 особа оболелих од Алцхајмерове болести и деменције, а о корисницима ће бринути 40 запослених техничара и болничара.

Реконструкцију и адаптацију зграде у Равном Гају финансирала је Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије.

Општина Кнић је за те намене добила 27,5 милиона динара.

Новац је утрошен за потпуну санацију објекта, замену крова, термоизолацију, промену столарије, санацију зидова и подова, санитарних чворова, електро и водоводне инсталације.

У овој установи нова радна места биће отворена за 40 медицинских техничара и болничара, а приоритет приликом запошљавања имаће становници Општине Кнић. Центром ће руководити Завод за смештај одраслих Мале Пчелице.

У Србији има око седам хиљада особа оболелих од Алцхајмерове болести и деменције, а ови пацијенти захтевају пуну посвећеност чланова породице.

Приликом смештаја у ову установу оболели ће имати даноноћну негу, обезбеђене оброке, лекове, гардеробу, стручни надзор, а за њих ће бити организована зимовања и летовања.

Осим тога, у Центру планирају и радионице у којима ће са корисницима време проводити деца школског узраста.

Партер испред Центра за оболеле од деменције и Алцхајмерове болести биће уређен до 15. марта.

Планирано је асфалтирање паркинга и постављање рампе, а простор ће бити оплемењен зеленилом.

Свечано отварање Центра у Равном Гају биће најкасније до 1. маја, наводе у Заводу за смештај одраслих Мале Пчелице.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Центар за деменцију у Равном Гају почиње са радом до 1. маја”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *