Централна Србија у негативном природном прираштају од 1992. године

У Србији је прошле године стопа негативног природног прираштаја износила минус 5,3, док је Централна Србија у негативном природном прираштају још од 1992. године.

У шумадијским општинама кажу да, различитим позитивним мерама и стимулативним активностима које се односе на демографију и популациону политику, настоје да промене дугогодишњи негативни тренд, уз напомену да те мере не могу дати резултате на кратке стазе, већ је реч о дугорочном процесу.

Град Крагујевац је, скупштинском одлуком, објединио свих 11 права у области остваривања демографске и популационе политике, док општинске власти у Книћу, покушавају да, различитим пројектима са ресорним Министарством, организацијама и установама, побољшају демографску слику.

Међу проширеним правима у области демографије и популационе политике, град Крагујевац даје родитељски додатак за прво, друго и треће дете незапосленим породиљама, као и запосленим мајкама, чији приходи по члану домаћинства не прелазе минималну загарантовану зараду на територији Републике Србије.

За ова права се из буџета града издвојено је 13,5 милиона динара и до сада је реализација буџетских средстава око 65 процената.

Треће дете, о трошку града, борави у предшколским установама чији је оснивач град, док се боравак малишана у приватним вртићима субвенционише са 270 милиона динара.

Око 20 милиона динара годишње из градске касе се издваја за бесплатан превоз основаца и средњошколаца.

Право које у области мера демографске и популационе политике то је остваривање 4. покушаја вантелесне оплодње, из буџета града се издваја око 2,5 милиона динара за парове који се одлуче за ову врсту помоћи.

Сва ова права су проширена права која локална самоуправа обезбеђује у смислу финансијске, психо-социјалне пдоршке, остваривање бољег и квалитетнијег живота вишечланим и породицама које желе да се остваре као родитељи, навела је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту

У Книћу подсећају да је ова шумадијска општина окружена са четири града и да је природан одлив становништва према граду неминован.

Зато, тврде, посебну пажњу посвећују мерама популационе политике. Сматрају и да оне морају да се са нивоа државе спусте на локал, да буду дугорочне и као такве имплементиране у све друштвене токове.

Општина Кнић даје новчана давања за прво, друго, треће, четврто, пето дете, новчана давања за незапослен породиље.

На скупштини је донета декларација по којој млади брачни парови уколико добију дете имају годину дана право на бесплатне доприносе, наводи Јелена Обрадовић,  заменик председника општине Кнић

Општина Кнић је, у сарадњи са крагујевачким Економским факултетом, урадила пројекат за младе пољопривреднике на територији ове шумадијске општине, чија ће реализација, како се очекује, почети 2020. године.

Извештава Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.