Честитка начелнице Шумадијског управног округа поводом Дана Државности

Поштовани грађани и грађанке наше предивне Шумадије,

Иако смо свесни чињенице да овогодишњи највећи национални и државни празник – Сретење, Дан државности Републике Србије, прослављамо у околностима без преседана у новијој политичкој историји, с нескривеним поносом можемо рећи да је данас углед наше отаџбине, како у Европи, тако и у целом свету, на највишем могућем нивоу.

У контексту нашег најзначајнијег празника који управо прослављамо, није сувишно подсетити да је доношењем Сретењског устава, направљеном по тада најмодернијим постулатима уставности, те далеке 1835. године вишевековним ропством још увек намучена Србија показала где види своје место у Европи и свету.

Шумадинци ће увек с поносом истаћи да је донет баш у Крагујевцу, на Кнежевим ливадама, уз присуство две и по хиљаде учесника и десетак хиљада грађана који су, након његовог проглашења, кнеза изнели на рукама у знак одушевљења.

Иако је Сретењски устав имао кратак век, његова је симболика огромна: он симболизује слободарске тежње нашег народа претходно изражене у устаничким подвжништвима, али и жељу да се нова српска држава конституише као истинска правна држава, на темељима владавине права, устава и закона.

Од тада, па све до данас, пређен је огроман и тегобан пут достизања пуне националне суверености којом се данас с пуним правом дичимо.

Сведоци смо да нам данас најугледнији државници света, али и најпрестижнији глобални медији, одају признање за управљање пандемијском кризом, било да се ради о заштити грађана кроз високоефикасни модел имунизације становништва, али и кроз очување националне економије кроз брижљиво осмишљене пакете помоћи привреди и грађанима.

Није потребно посебно објашњавати да сви ти резултати нису дошли преко ноћи, већ да су очекивани исходи брижљиве националне и државне политике коју води наш председник господин Александар Вучић заједно са Владом Србије и осталим државним органима.

Пожелећу свим Шумадинцима и Шумадинкама, али и свим грађанима Србије, ма где били, да овај величанствени празник проведу у срећи и здрављу, окружени својим најмилијим, водећи рачуна да данас више него икада морамо показати одговорност према себи и солидарност према другима, уз максимално поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, како би све будуће празнике дочекали с онима које највише волимо и поштујемо.

Поносни на Србију!

Здрави били и све најбоље!

Биљана Илић Стошић,

Начелница Шумадијског управног округа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *