Читава Србија је устала да помогне – сада се Теодора вратила кући

Борбу за живот и лечење наше суграђанке Теодоре Врањешевић водила је цела Србија.

После прикупљених 350 хиљада евра у рекордном року за седам дана и 14 месеци проведених на лечењу у Немачкој победила је леукемију и са својим родитељима вратила се у Крагујевац.

На Универзитетској клиници у Франкфурту Теодори је успешно урађена трансплатација коштане сржи након чега је следио дуг опоравак.

Пре две године малој Теодори Врањешевић из Крагујевца откривена је тешка болест за коју је било неопходно лечење у Немачкој.

За лечење на Универзитетској клиници у Франкфурту била су потребна велика новчана средства јер једина нада била је трансплатација коштане сржи која се на овој клиници успешно ради.

За кратко време скоро цела Србија се удружила и кроз хуманитарну акцију прикупљен је новац који је био потребан да би се спасао један мали живот.

Врањешевићи су у Немачку стигли у последњем тренутку, констатација лекара била је да би само два дана закашњења значила безуспешно лечење.

Након изведене трансплатације и дужег опоравка, анализе су показале да је мала Теодора добро, да више нема трагова болести и да може да се врати својој кући.

Сви ми пуно недостају и сав нормалан живот који сам пропустила у претходне две године желим да надокнадим, каже Теодора Врањешевић.

Како си се осећала када си се враћала овде у родни град?

Узбуђено. Мама и ја смо причале када смо ушле у Београд, како немам утисак како смо биле одсутне 14 месеци, већ као да се враћамо са контроле.

Подршке није недостајало. Родитељи и брат увек су били уз њу свакодневно јој пружајући љубав и снагу да настави са борбом са којом се и много старији тешко носе.

Заједно са учитељицом уз помоћ Скајпа (Skype) Теодора је наставила да учи српски, математику и остале предмете јер није престала да верује да ће једног дана заједно са вршњацима наставити тамо где је и стала.

Другари су писали поруке, слали слике и учинили све да јој дани што брже и лакше прођу.

Опоравак је негде ишао својим током све до јануара месеца, када су наступиле бројне компликције због којих је она морала да се врати у стерилни блок и да поново прима четири блока хемиотерапије. 

То је у многоме увећало наше трошкове боравка тамо, тако да тих 350.000 евра које смо имали, првобитно уплатили на рачун клинике,  није било довољно испоставии су нам рачун након тога на још 110.000 евра. 

Хвала нашој Србији и свим људима који су нам помогли и обезбедили новац тако да смо имали довољно да платимо и те додатне трошкове лечења и да Теодора сад ево, као здрава девојчица, се врати у наш град.

Ми још увек нисмо потпуно свесни свега што се дешава око нас, још увек смо као у неком вртлогу, сви гледамо да се пробудимо из свега овога, настојимо да заборавимо све ружно што се десило, много компликација је било, много ружних ствари, али и Теодора пре свега и ми са њом настојимо да све то ружно оставимо иза нас и да кренемо даље у нове победе.

Решили смо да успемо у свему што смо замислили у животу, уз осмех каже Наташа Врањешевић, мајка мале Теодоре.

Повратак кући за целу породицу био је посебно емотиван.

У Крагујевцу су их сачекали они који су све време у мислима били уз њих и са стрепњом чекали добре вести.

Теодора је имала посебан дочек, другари су са пуно љубави припремили најлепшу и најискренију журку на коју су заједно чекали 14 месеци.

Након свега што је прошла, драматично искуство пробудило је жељу код мале Теодре Врањешевић да и она једног дана постане лекар и помогне свима којима је помоћ потребна.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *