Да ли ће Закон о забрани пушења угрозити угоститеље?

Влада Србије најавила је да би за највише годину дана могао да буде усвојен Закон о забрани пушења у затвореном простору.

Привредна комора Србије учествује у свим радним групама при доношењу овог закона како угоститељски објекти не би били угрожени након његовог доношења.

Забрана пушења у затвореном односи се на кафиће, ресторане, кафане и остале угоститељске објекте који нису били предвиђени законом који је донет 2010. године.

Из Удружења за туризам Привредне коморе Србије истичу да су анализе у региону показале да је у првих шест месеци од доношења Закона о забрани пушења у угоститељским објектима забележен пад промета од 60 до 80 одсто.

Из тог разлога планирано је да се у наредном периоду кроз кампање и едукацију превазиђе потенцијални проблем за угоститеље.

Додатно, проблем у туризму и угоститељству педставља и дуг опоравак након ковид пандемије, када је ова грана привреде претрпела највећу штету.

У Инситутуту за јавно здравље при коме функционише и саветовалиште за одвикавање од пушења тврде да је приемена Закона о забрани пушења у затвореним просторијама из 2010. године у Крагујевцу поштована од стране угоститеља, али и да је овај закон утицао и да велики број пушача остави цигарете.  

Када су електронске цигарете у питању, оне се могу употребљавати у затвореним просторијама у Европи, па ће за сада та пракса остати  и у Србији.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора. 

One thought on “Да ли ће Закон о забрани пушења угрозити угоститеље?”

  1. Одавно је то требало да се уради,ако хоћемо у Европу идимо према њој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *