Да ли продавнице у Крагујевцу неће радити недељом?

Социjaлно-економски савет града Крагујевца донео је Одлуку да покрене Иницијативу за забрану рада недељом у трговинској делатности, изузев бензинских станица и апотека.

Највећи проблем у овој области је што држава толерише бесплатан прековремени рад, односно онај на који радници у трговинама пристају да не би добили отказе, изјавио је за Телевизију Крагујевац члан Социјално-економског савета града Крагујевца Југослав Ристић.

Он је навео да је у интересу Владе да подржи ову Иницијативу, јер уколико држава обезбеди праведене услове, за рад спречиће и одлазак радне снаге, а Србија добити бољи углед. У Европи је у 10 земаља, рад у трговинама, недељом забрањен.

Иницијатива коју је поднео Социјално-економски савет града Крагујевца проистекла је из чињенице да је положај запослених у трговини незавидан, имају само два слободна дана у току месеца,а не постоји ефикасан модел контроле њиховог радног времена.

При том су плаћени као да раде 40 сати недељно, а заправо је то бројка и виша од 60 сати. У малопродајним трговинским објектима у Србији запослено је 200 хиљада људи, а погубне последице експлоатације њиховог прековременог рада трпе и њихове породице, став је локалног Социјално-економског савета, који ће Иницијативу упутити Републичком СЕС- у, Министарству трговине и председници Владе Републике Србије.

На питање да ли је реално очекивати да Влада прихвати ову Иницијативу, доношењем одговарајућег закона којим би се забранио рад недељом и да ли ће је лобисти у трговини спречити, Ристић подвлачи да је то реално, ако притисак јавности буде снажнији.

На жалост, мишљење запослених у крагујевачким трговинама немогуће је чути, јер власници не дозвољавају њихове јавне иступе, али зато грађани оштро оцењују појаву.

Недељом трговине не раде у Француској, Немачкој, Аустрији, Пољској, Црној Гори. У Србији није проблем рад недељом, већ то што исти радници покривају свих седам дана.

Српски трговци како већ налаже садашњи закон не морају да се лишавају промета који остварују викендом, али да не би прековремено искоришћавали запослене у том случају могли би да запосле додатне раднике, па би и слободних дана било по закону сваком раднику колико следује.

Проблем је у томе, што је за власника трговине свако ново радно место и повећање трошкова од 120 посто, закључује Ристић и очекује од државе позитиван одговор у вези Иницијативе да трговци у Србији одморе.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Да ли продавнице у Крагујевцу неће радити недељом?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *