Да ли знате шта је Централни регистар становништва?

Да ли знате шта је Централни регистар становништва? Ако вам се чини да то са вама лично нема ништа – грешите, јер вам Централни регистар омогућава да брже и ефикасније обављате послове у контакту са државном администрацијом.

Регистар грађана је управо један од четири основна регистра на којима се заснива развој савремене електронске управе.

Сви лични подаци грађана сада се налазе на једном месту и омогућавају брже и ефикасније обављањепослова у контакту са државном администрацијом. На који начин, погледајте у прилогу који следи.

Провера валидности личних података, пореских обавеза, евиденција социјалног осигурања, подаци из Министарства унутрашњих послова, подаци из Министарства државне управе и локалне самоуправе, Катастра или локалне администрације – све је на једном месту.
Централни регистар становништва објединио је тринаест различитих база података пет различитих институција, каже директор Канцеларије за информационе технологије Михаило Јовановић.

Док није постојао Централни регистар становништва те податке грађана смо налазили у пет различитих институција. Сада су ти подаци сви на једном месту што је невероватно битно и за саме грађане али и за развој савремене електронске управе. У овом тренутку грађанима је омогућено да виде своје податке у Централном регистру становништва преко Портала електронске управе и чак да сигнализирају уколико виде да неки од тих података није како ваља, објашњава Јовановић.

Надлежна министарка Марија Обрадовић регистар види као алат којим ће државна управа грађанима омогућити брже, ефикасније и јефтиније извршење бројних административних процедура.

Први пут у Србији, грађани неће имати потребу да губе своје време, свој новац прикупљајући различите потврде и документа надлежних органа, већ ће државни службеници то радити за њих једноставним увидом у савремени информациони систем. Приликом развоја Централног регистра ми смо применили најмодерније технологије заштите података од било какве врсте злоупотребе и неовлашћеног приступа. Овај велики корак једна је од најважнијих карика у све бољем функционисању читавог државног апарата, каже Обрадовић.

Да бисте приступили регистру неопходно је да се на безбедан начин пријавите преко портала Е-Управе.

То значи да може да приступи порталу или са квалификованим електронским сертификатом или са мобилним телефоном, дакле да потврди свој идентитет са мобилним телефоном јер су то једини безбедни начини приступа Централном регистру становништва. Тада ће му се појавити опција прегледа ових података и грађани на једноставан начин приступају свим овим подацима из тринаест различитих регистара. Али много је битније да тим подацима сада полако крећу да приступају и државне институције тако да увек имају ажурне податке о грађанима што ће нам омогућити развој напредних услуга електронске управе. Прави пример за то је скоро донет Закон о социјалној карти који ће се у потпуности ослонити на Централни регистар становништва где ћемо по први пут у том сегменту социјалне заштите имати све податке о свим давањима и имаћемо много праведнији систем социјалних давања, наводи Јовановић.

Сви подаци Централног регистра становништва се чувају у Државном дата центру по свим техничким и безбедносним стандардима, тако да грађани не морају да брину за безбедност и сигурност својих података, кажу надлежни.

Регистар је део целокупног процеса реформе јавне управе, која се у Србији спроводи уз подршку Европске уније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *