Да ли знате шта је грађански водич кроз буџет?

Да ли знате шта је грађански водич кроз буџет?

Реч је о документу који на јасан, једноставан и сликовит начин грађанима приближава буџет и помаже да га боље разумеју.

Овај водич је део позитивне међународне праксе у циљу јачања транспарентности, поверења између грађана и државе, али и едукације свих грађана.

Управљање јавним финансијама део је свеукупне реформе јавне управе која се у Србији спроводи уз континуирану подршку Европске уније.

Највећи део буџетских средстава прикупља се кроз наплату пореза, а обавеза Министарства финансија је да грађанима на разумљив начин пружи све информације о прикупљању и трошењу тог новца, каже саветница министра Ана Јовић.

Ми смо то схватили као нашу обавезу у ствари да грађанима прикажемо на који начин се троше средства која они, уколико било шта купе и плате порез на додату вредност, да та средства се користе за неке намене које су опште добро, значи да се улаже у инфраструктуру, у здравство у образовање, да мора да постоје одређена средства за исплату пензија, плата, тако да је то приказано, да мора да постоје неке инвестиције у пољопривреду и у сваку грану привреде, објашава Ана Јовић.

Министарство овај водич сваке године објављује на свом сајту и доступан је свима. Има за циљ да информише грађане, али и да их заинтересује да учествују у процесу планирања, расподеле буџета и да прате како се буџет троши.

Ви као грађани имате одређене приходе и расходе и у принципу можете да потрошите само оно што имате. Уколико имате потребу за трошењем додатних средстава, ви ћете морати да се задужите, било код ваших пријатеља или код банака, а ако бисмо то пребацили на ниво Републике, Република би морала да се задужи на међународном тржишту узимањем кредита од међународних финансијских институција или емитовањем хартија од вредности, значи морала би да изађе на тржиште капитала. И то је у ствари неки начин на који смо ми желели да грађанима приближимо буџет јер ви кад погледате буџет, буџет је документ који се у форми закона усваја у Народној скупштини који је свеобухватан, који има преко 200 страна, а Грађански водич кроз буџет РС је кратка презентација о најбитнијим стварима које се налазе у буџету, наводи Јовић.

У жељи да се трошење јавног новца на свим нивоима учини транспарентнијим, овакав приступ се примењује и у локалним самоуправама.

Стална конференција градова и општина је кроз Програм Ексчејнџ 5, који финансира Европска унија, израдила модел Грађанског водича кроз Одлуку о буџету и пратеће документе.

У градској управи наводе да су предузели низ аквитности како би процес усвајања градског буџета био транспарентнији.

Свакако да грађани Крагујевца заслужују да знају на шта се троши њихов новац планом за 2021. годину. Град Крагујевац је у сарадњи са свим средњим школама у граду реалзује посебан пројекат у оквиру којег је из локалног буџета за наредну годину определили укупно пет милиона динра, односно свакој школи по пола милиона динара за унапређење услова боравка и учења. Ђачки паралменти ће предложити и изгласати пројекте на нивоу школе, који ће бити финансирани. Предлози пројеката су већ стигли у градску управу и то је први пут да су се средњошколци, односно ђачки парламенти укључили у одлуку о буџетирању средстава за наредну годину, рекао је Ненад Станишић.

Према Индексу транспарентности локалних самоуправа, грађанске водиче кроз буџет у 2020. години израдило је нешто више од половине локалних самоуправа у Србији.

Подсетимо, управљање јавним финансијама део је реформе јавне управе која се у Србији спроводи уз подршку ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.