„Дај педалу раку“ – борба против карцинома дојке

На Тргу Слободе испред зграде града одржана је манифестација „Дај педалу раку“ са циљем скретања пажње јавности на значај скрининга као и важних прегледа у борби против карцинома дојке.

Крагујевац је један од двадесет градова у Србији у којима је одржана промоција здравих стилова живота и спортских активности које имају велики превентивни значај по здравље жена и представљају главни ослонац у решавању бројних проблема након оболевања од рака.

У организацији Женског центра „Милица“ из Врњачке Бање уз подршку Министраства здравља, Министраства омладине и спорта, Института за јавно здавље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Института за онкологију и радиологију Србије караван „Дај педалу раку“ обилази градове и општине у Србији.

На велики подршку наишао је и у Крагујевцу а осим локалне самоуправе у каравану су учествовали и Дом здравља Крагујевац, Институт за јавно здравље, Завод за здравствену заштиту радника.

Овој хуманој манифестацији велику подршку дали су и грађани Крагујевца и спортисти.

Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији. Сваке године око 4000 жена оболи а 1600 умре од ове болести.

Рак се најчешће јавља као болест која настаје због генетског наслеђа а велики фактор ризика су гојазност и физичка неактивност.

Према препорукама Светске здравствене организације свакога дана пола сата шетње брзим ходом или вожња бицикла умереним темпом као и свака друга физичка активност предуслов је за очување здравља .

Свечно подизање заставе испред градске управе као подршка каравану „Дај педалу раку“ поздравили су бројни Крагујевчани међу којима су били и најмлађи Фудбалског клуба „Вашариште“ и крагујевачки бициклисти.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *