Дан и слава Универзитета у Крагујевцу

Давне 1838. године у Крагујевцу је посејана је клица високог образовања.

Указом кнеза Милоша Обреновића од 01. јула 1838. године основан је Лицеј Књажевства Сербског – прва високошколска институција у модерној Србији.

За ректора Лицеја у Крагујевцу постављен је Атанасије Николић, школовани инжењер, професор математике, земљомерија и начертанија.

На темељима Лицеја, 138 година касније, 21. маја 1976. године основан је Универзитет у Крагујевцу.

Оснивању Универзитета претходило је отварање два одељења факултета Универзитета у Београду – Машинског и Економског, која су почела са радом крајем 1960.

У састав Универзитета касније улази пет факултета: Економски, Машински, Правни, Природно-математички факултет у Крагујевцу и Педагошко-технички факултет у Чачку, као и два научноистраживачка института – Институт за стрна жита у Крагујевцу и Институт за воћарство и виноградарство у Чачку.

Данас Универзитет у Крагујевцу у свом саставу има 12 акредитованих факултета који се налазе у шест градова централне Србије.

Чланица Универзитета је и Универзитетска библиотека, a од 2019. године у његов састав улази и Институт за информационе технологије.

На факултетима Универзитета у Крагујевцу данас студира преко 20.000 студената на више од 120 студијских програма, на свим нивоима студија, у свих пет научних поља.

Студијске програме реализује више од 1.100 наставника и сарадника и преко 600 истраживача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *