Дан и слава Универзитета у Крагујевцу

Универзитет у Крагујевцу обележио је 42 године постојања. У присуству великог броја званица обележена је и крсна слава ове високошколске установе Свети апостол јеванђелиста Јован Богослов.

Крагујевачки Универзитет налази се међу хиљаду најбољих у свету, а значајно место међу пет стотина факултета на Шангајској листи заузима крагујевачки Природно-математички факултет.

Крагујевачки Универзитет у свом саставу има 12 акредитованих факултета који се налазе у шест градова централне Србије: Крагујевцу, Чачку, Јагодини, Краљеву, Ужицу, Врњачкој Бањи.

Тринаеста чланица Универзитета је Универзитетска библиотека, као библиотека општег научног карактера чија је делатност у функцији наставно научних и истраживачких процеса на Универзитету.

На факултетима Универзитета у Крагујевцу студира 20 хиљада студената на 127 студијских програма које реализује преко хиљаду наставника и сарадника и преко 600 истраживача .

Резању славског колача на дан славе универзитеа Светог Апостола и јеванђелисте Јована Богослова присуствовао је велики број гостију међу којима су професори факултета из централне Србије и гости Универзитета из Бања Луке.

Студенти Универзитета у Крагујевцу остварују изузетне резултате и висок просек оцена на студијама а многи од њих баве се научним радом који је препознат у свету.

Универзитет у Крагујевцу најављује отварање Легата познатог академика Николе Коке Јанковића где ће радити и одељење Српске академије наука и уметности, а изградња Центара изврсности улази у завршну фазу.

Прослава Дана Универзитета уприличена је уз свечану академију и краћи музички програм.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

One thought on “Дан и слава Универзитета у Крагујевцу”

  1. Није ми јасно зашто универзитет слави славу.

    Па није универзитет ни породица ни црквена организација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *