Дан особа са аутизмом

Изложбом радова особа са аутизмом, у крагујевачкој пешачкој зони, обележен је Европски дан особа са аутизмом.

У склопу Дечије недеље и Дана особа са аутизмом крагујевачко удружење, које настоји да отклони предрасуде и групу са маргине друштва укључи у живот заједнице, изложило је радове чланова на платоу у центру града.

Прецизни подаци о броју особа са аутизмом у Србији не постоје, делом због непостојања административних података, а делом и због одбијања родитеља да се укључе у заједнички рад на уклањању баријера.

Локална самоуправа, према речима њених представника, чини напоре да ову осетљиву категорију становништва укључи у заједницу.

Финансијска помоћ, међутим, није довољна за уклањање бариера.

Помоћ нуди и образовни систем, али овога пута као интеракцију између будућих медицинара и пацијената.

Град, према речима чланице Градског већа задужене за здравствену и социјалну заштиту Гордане Дамњановић, настоји да помогне, али и даље се суочава са неусклађеношћу система.

У најави је и интензивирање активности на овом пољу. И у крагујевачком Удружењу за помоћ особама са аутизмом су оптимисти.

До стицања свих услова за обезбеђење персоналних асистената и пратилаца, деци оболелој од аутизма у Крагујевцу биће доступне две школе и то обе намењене раду са ученицима са „посебним потребама“.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *