Дан сећања на страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја“

Дан сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја“, током које је више од 1.700 Срба убијено, а 250.000 протерано из Хрватске, обележен је вечерас у Новом Саду, уз присуство државног врха Србије и бројих грађана.

Парастос за жртве тог злочина служио је патријарх Српске православне цркве Порфирије.

На главном тргу у Новом Саду, обележавању „Олује“ присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине Владимир Орлић, премијерка Ана Брнабић, министри, посланици, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и бројни грађани, уједињени у намери да сачувају сећање на жртве тог злочина.

Акција „Олуја“ је почела 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручју тадашње Републике Српске Крајине, односно Баније, Кордуна, Лике и северне Далмације, упркос томе што се та област налазила под заштитом Уједињених нација.

Више од 250.000 Срба из Хрватске, су у колонама аутомобила, камиона, трактора… стигле у Србију, из свог завичаја.

Акција је, званично, трајала четири дана и завршила се падом Српске Крајине и успостављањем контроле Хрватске над том територијом.

Србија је до сада стамбено збринула 25.048 породица средствима из буџета Србије и средствима донатора, од којих је највећи Европска унија кроз Регионални стамбени програм.

Девету годину заредом обележавамо погром, тежак злочин и највеће етничко чишћење после Другог против једног народа, поручио је вечерас у Новом Саду председник Србије Александар Вучић и нагласио да су разлози за то окупљање туга због убијених и прогнаних и сведочење о злочинима погрома које мора да се чује.

„Два су разлога због којих смо данас окупили овде. Први је туга због убијене деце, жена, стараца, 250.000 прогнаних.

Други је да бисмо упркос свима сведочили, да би се та свецочења чула“, објаснио је Вучић на обележавању 27-годишње „Олује“.

Он је казао да је то једини лек за равнодушност, и подсетио да постоји кривица звог свих година ћутања, заморног заборављања жртава.

„Годинама у Србији као да није било сведока злочина.

Нико није причао како су убијани цивили, њихове куће пљачкане, паљење, како су Србе ударали, каменовали, како су бомбардовали колоне убијајући децу и старце, малену браћу и сестре.

Тиме смо и сами правдали злочин“, нагласио је он.

Истакао је да смо сами тиме бацили камен на најтужнију колону у историји.

„Радили смо то готово читаво пунолетство, 18 година.

Натоварили смо сопственом народу вечни осећај кривице, који је подразумевао да смо сами криви када нас протерују и убијају.

Оправдали смо злочин над људима чији једина кривица била да су православци, Срби који су желели да живе на свом огњишту“, објаснио је Вучић.

За време заборава Србија је, каже, пропадала у тишини, извињавајући се свима за шта је било потребе и за шта није било.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.