Данас је Божић по грегоријанском календару

Римокатоличка црква, протестантске и Англиканска црква, као и поједине православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, прослављају данас Божић, празник рођења Исуса Христа.

Према јеванђеоском предању, Исус Христос је рођен 25. децембра у Витлејему па се, уз разлике у календарима, тај датум као почетак нове ере и нове историје човецанства поштује у целом хришћанском свету.

Верници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар је у Божићној посланици поручио да је пандемија ковид 19 бунт природе против савременог начина живота човека, наводећи да Исусу Христу свакако није драго што живимо у пандемији, са маскама на лицу, а да је прослављање Христовог оваплоћења једини излаз из свих данашњих редукција живота.

Хочевар је навео да пандемија коју неки називају пошаст, а други се њоме баве само једнострано и једносмерно, док је се трећи само боје, од ње беже и чекају вакцинацију – може за савременог човека постати истинска пророчка снага.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *