Данас је Дан рудара

Рудари Србије у знак сећања на побуну рудара у сењском руднику 6. августа 1903. године данас обележавају свој празник, а како наводе из Самосталног синдиката металаца Србије највећи проблем рудара је безбедност на раду.

Председник овог синдиката Зоран Марковић за Тањуг наводи да у Србији тренутно ради око 30.000 рудара.

„То је мање него некада раније, јер је ова делатност модернизована па је смањен број извршилаца у односу на време када је све рађено ручно.

Технологија је узела свој данак у рударењу али је највећи проблем а реч је о безбедности на раду, остао“, каже он.

Зато се синдикалне организације највише боре за побољшање безбедности, а затим и за адекватне зараде, које према речима саговорника Тањуга, практично никада нису довољне с обзиром на то о колико тешком послу се ради.

Синдикат металаца ће поводом Дана рудара Србије на свечаности у Мајданпеку данас у подне за осам најбољих рудара из четири рудника уручити ручне сатове као мали знак пажње за њихов труд и залагање.

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас Дан рудара на инстаграм налогу „будуцностсрбијеав“.

„Честитам вам Дан рудара са неизмерном захвалношћу за ваш неуморни рад којим на најбољи начин свакодневно доприносите напретку Србије и животу наших грађана.

Ваша часна професија захтева људе посебног кова, људе истрајне и храбре, спремне да сваког дана улажу огроман напор и преузимају велике одговорности.

Србија вам је на томе захвална и посебно поносна на ваше резултате“, написао је Вучић.

Он је рударима пожелео добро здравље и успех у сваком подухвату, уз традиционални рударски поздрав „Срећно!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.