Данас су Велике или Зимске задушнице

Српска православна црква и њени верници данас су обележили Велике или Зимске задушнице, које најављују почетак Васкршњег поста.

Кризни штаб је јуче апеловао на све грађане који излазе на гробља да се придржавају епидемијских мера – носе маске, држе растојање и не износе храну.

На гробљу Бозман и Варошком у Крагујевцу данас је забележена велика гужва, а грађани су покушавали да испрате и мере и обред.

У православној српској традици одувек се сматрало да су најважније задушнице, баш данашње Зимске или Велике, које најраније могу према верском календару да буду 6. фебруара а најкасније 13. марта, што зависи од Ускрса.

Оне су важне, јер се верује да запаљене свеће на гробовима преминулих или у црквама осветљавају пут умрлима до следећих задушница, а молитве помажу њиховим душама.

У духу цркве је да се на овај дан на гробље износи само жито, вино и свећа, док све друго није православно.

Прве задушнице и излазак на градска гробља у време короне.

Прописану јучерашњу препоруку да се око једног гроба не окупља више од петоро људи, Крагујевчани су покушавали да испоштују.

Скоро сви су имали маске, али на жалост, растојање међу људима је било тешко одржати што због недостатка простора, што близине гробних места, нарочито на Варошком гробљу.

Несметаном одвијању саобраћаја на прилазу гробљима, као и сваке године и пре короне, помагали су саобраћајни и комунални полицајци.

Јавно комунално предузеће Шумадија је помогло са бесплатним јавним градским превозом.

Али и поред уходане организације, гужва је била неминовна.

У српском црквеном календару поред Зимских задушница, постоје још и: Михољске, Митровске, Духовске или Тројичине задушнице.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *