Обимни послови на припреми документације за УКЦ

Годинама уназад  говори се о потпуној реконструкцији Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу, а пројектну документацију  за ову капиталну инвестицију с почетка 2000-тих година потребно је потпуно изменити.

Концепт нове зграде,савременог  изгледа, која би морала да у функционалном смислу задовољи потребе око два милиона пацијената који се лече у овој установи терцијарног нивоа здрваствене заштите и у којој је запослено преко 2000 људи разматра се од пролећа 2016. године.

Дуг и компликован рад предстоји у наредном периоду, каже директор Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу, др Предраг Саздановић и додаје да посао котежава пандемија корона вируса и све већи број хоспитализованих.

У кругу крагујевачког Унивезитетског клиничког центра налазе се старе зграде у којима су смештене амбуланте ОРЛ и психијатрије.

Реч је о трошним о оронулим објектима изграђеним  после Другог светског рата.

Ту се налази и зграда кухиње и вешераја која тешко одолева зубу времена.

Имајући у виду да је Универзитетски клинички центар у Крагујевцу изграђен седамдесетих година прошлог века, али и да у ову установу терцијарног нивоа здравствене заштите долази око два милиона пацијената, о изградњи нове савремене зграде која би испуњавала све прописане стандарде говори се годинама уназад.

Обиман посао подразумева припрему нове пројектне документације јер су стари пројекти рађени почетком двехиљадитих година, па се у међувремену, потпуно променио концепт изградње новог објекта.

Влада Републике Србије и Министарство здравља последњих неколико година интензивно улажу у здравство.

Град Крагујевац ће у наредном периоду, као и други градови у Србији, добити потпуно другачију, савремену здравствену установу која ће бити изграђена по мери двомилионских пацијената, али и у складу са потребама посла више од две хиљаде медицинара који у њој раде.

У току је усаглашавање бројних послова са Министарством здравља на припреми документације за реконструкцију и изградњу Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу.

Након тога биће расписан конкурс за пројектанте, а радове ће финасирати Европска инвестициона банка.  

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *