“Дани Крајине у Шумадији” одржани у Крагујевцу

Манифестација “Дани Крајине у Шумадији”, у организацији Удружења грађана Крајине “Зора”, организована је 15. пут у Крагујевцу.

Циљ манифестације је очување културног идентитета Крајишника и упознавање становника Шумадије са њиховом традицијом, културом и обичајима.

Удружење грађана Крајине “Зора”, основано је 2003. године са циљем да афирмише културно историјске и друге вредности са подручја Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније и Босанске Крајине.

Посетиоци манифестације “Дани Крајине у Шумадији” могли да погледају радове настале у оквиру сликарске колоније и етно изложбу, а као и сваке године организован је и турнир у балотама, као и изложба домаће хране.

Завичајни фолклорни ствараоци, ликовни уметници, кулинари приредили су за сваког по нешто. Одржан је и концерт народних песама и игара из Крајине и Шумадије.

Циљ манифестације је очување културног идентитета Крајишника и упознавање становника Шумадије са традицијом, културом и обичајима Срба из Кордуна, Баније, Лике, Далмације, Славоније, Босанске Крајине, као и са Косова и Метохије.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *