Представљен нов пројекат „Познати Роми Србије”

Удружење Рома “Пурано Ром” организовало је промоцију мултимедијалног пројекта под називом “Познати Роми Србије у рок музици”, чији је циљ представљање успеха Рома у друштву, као узор младима.

Основна порука је указивање млађој популацији да не треба да имају предсрасуде према људима, без обзира на боју коже, језик и традицију.

Реализацију пројекта, подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије и Скупштина града Крагујевца.

Роми као народ познати су по својој изузетној музикалности и таленту. Међутим, када се каже да се неко од њих бави музиком, најчешћа је предрасуда да је реч о неспретном аматерском покушају свирања кич праваца.

Анализа каже другачије. Многобројни Роми оставили су немерљив траг у музици, забавном стваралаштву.

Удружење “Пурано Ром” из Крагујевца желело је да подигне ниво свести код грађана, а посебно младих колико је битна толеранција и да не треба унапред судити по утврђеним стереотипима.

Роми су доказ да сви људи могу да буду успешни без обзира на боју коже и мањинску припадност.

Пројекатом “Познати Роми у Србији у рок музици”, аргументима су покушали да скрену пажњу да се уз Роме у музици публика итекако покреће. Набрајање светских и домаћих музичких звезда Ромског народа трајало би предуго.

На промоцији је представљен и диск део мултимедијалне презентације. Говори о животу и раду нашег познатог суграђанина Слободана Стојановића Кепе, поштованог у целој некадашњој Југославији, бубњара једне од најпознатијих рок група-групе “Смак”.

Удружење “Пурано ром” кроз пројекат и овакав пример, представило је рок музику као уметност и начин живљења.

Људе треба препознавати по стваралачком наслеђу које су оставили за собом, чуло се на презентацији пројекта.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *