Дани Палестине у Крагујевцу

Изложбом аутентичних рукотворина, накита и фотографија, музичким програмом и дегустацијом националних јела, у Крагујевцу је, након четворогодишње паузе, одржана манифестација “Дани Палестине у Србији”, у оквиру које су грађани могли да се упознају са националним специфичностима ове земље.

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан је рекао да палестински народ већ традиционално представља своју традицију и културу у срцу Шумадије и да осећање пријатељства и блискости два народа има упориште у бројсним областима.

Грађани Крагујевца имали су прилику да на кратко осете дух Палестине, а представници ове земље су, кроз песму и игру, представили своју традицију, историју и националну културу.

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан је подсетио да две земље везују дугогодишња сарадња, као и да је најбољи пример тог пријатељства побратимство Крагујевца и Јерихона.

Манифестацију Дани Палестине у Србији која се, након четворогодишње паузе, организује у више градова подржало је Министарство културе и информисања, а организује Друштво српско-палестинског пријатељства.

Крагујевац и Палестина сарађују више од једне деценије у области образовања, а учешћем делегације лекара и стоматолога из Јерихона на конгресу опште медицине у Крагујевцу, направљен је и први корак ка сарадњи у области здравства, подсећа Гордана Дамњановић, члан Градског већа за дравствену и социјалну заштиту.

Потписивањем протокола између Школе кулинарства из Јерихона и крагујевачке Трговинско-угоститељске школе „Тоза Драговић“ сарадња два града побратима је проширена.

Посетиоци су се са Палестином упознали кроз музику, кратке филмске приче, изложбу рукотворина, накита и фотографија, а имали су и несвакидашњу прилику да дегустирају нека од њихових националних јела.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *