У Крагујевцу отворена изложба о Михаилу Петровићу Аласу

У Универзитетској галерији отворена је изложба под називом „Михаило Петровић Алас – родоначелник српске математичке школе“.

Изложбу о српском академику, математичару, књижевнику и филозофу приредила је Српска академија наука и уметности, у сарадњи са Математичким институтом САНУ и факултетима у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

Изложба поводом 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа, српског математичара и професора београдског Универзитета, приређена је у Крагујевцу, у Универзитетској галерији.

Један од најславнијих научника у нашој историји имао је диплому из математике Велике школе у Београду и стекао лисанс из математике, физике и хемије на Сорбони.

Са тридесет година Михаило Петровић Алас постаје члан Српске краљевске академије, али и многих иностраних академија.
Један је од ретких математичара који је имао предавања на Светском конгресу математичара. Занимао се и за природне науке, хемију, физику и биологију.

Изложба под називом „Михаило Петровић Алас – родоначелник српске математичке школе“ прати рад и животни пут нашег математичара, књижевника, филозофа, музичара, светског путника и чувеног рибара.

Професор Михаило Петровић Алас велики допринос дао је и образовању у нашој земљи, као оснивач Српске математичке школе, одакле је изашао велики број угледних математичара не само у Србији, већ широм света.

Изложба је отворена у Универзитетској галерији до 30. децембра.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *