„Дечје искре“ промовисане у Скупштини града

После 16. годишње паузе часопис за дечје уметничко стваралаштво „Дечје искре“ промовисан је у Скупштини града, чиме је и званично почела дистрибуција првог броја часописа у крагујевачким основним школама.

„Дечје искре“ биле су познате у оквирима некадашње Југославије, а своје прве радове, као основци, објављивали су својевремено неки од будућих писаца, песника и новинара.

„Дечје искре“, часопис који је имао југословенски оквир и који је био препознат као вредно дечје штиво у то време повезивао је основце од широм земље.

Пауза која је трајала пуних шеснаест година, утицала је носталгично на наше грађане, а основци су били ускраћени за свој часопис, који је за њих био од велике важности, јер су имали свој простор за објављивање радова.

Град Крагујевац подржао је поново штампање „Дечјих искри“. Промоција првог, редизајнираног броја одржана је у Скупштини града.

Кроз садржаје часописа промовисаће се образовне, културне и моралне вредности, указиваће се на значај очувања културно-историјског наслеђа, усвајање еколошких норми, на значај породице, толеранције и другарства.

Часопис ће бити публикован у девет бројева на годишњем нивоу, који ће излазити у току школске године.

Издавач „Дечјих искри“ је Установа културе „Кораци“ а главни уредник и публициста Миодраг Стојиловић.

Иначе, редакција је већ у првом броју упутила позив школама на сарадњу која ће бити оплемењена и мотивисана наградним конкурсима.

У првом броју објављен је конкурс за литерарне и ликовне радове на тему јубилеја нашег града – 200 година од проглашења Крагујевца за прву престоницу модерне Србије.

Попут некадашњих генерација следи река радова јединственог дечијег ликовног и литерарног рукописа.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *