Дела из легата Миодрага Марковића у „Мостовима Балкана“

Дела из легата Миодрага Марковића, дугогодишњег југословенског дипломате и припадника предратне интелектуалне елите, изложена су у „Мостовима Балкана“.

Поставка садржи 18 радова насталих у првој и почетком друге половине прошлог века, са потписима најистакнутијих српских уметника, попут Милана Коњовића, Љубице Сокић и Марка Челебоновића.

Као имућан човек и дипломата, Миодраг Марковић је новац улагао у куповину ликовних дела српских сликара.

Слике је добијао и на поклон, као пријатељ уметника, према којима се често опходио и као дародавац који је набављао сликарски материјал у иностранству.

Колекцију коју је формирао током живота чини укупно 45 уметничких дела 22 аутора, а његов легат је данас део историјско-уметничке збирке Народног музеја у Пожаревцу.

Значај Легата Миодрага Марковића је вишеструк. Преко завештаних дела могу се пратити и тумачити догађаје који се односе не само на уметнике и колекционаре, већ и на актуелни уметнички тренутак у коме су дела настала.

Такође, може се пратити и историјат сликарства и сликарских техника на овим просторима.

Дела из легата Миодрага Марковића у „Мостовима Балкана“ биће изложена до 8. новембра.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *