Дела крагујевачких композитора на отварању ОКТОХ-а

Наступом Крагујевачког симфонијског оркестра и хора Опера Нова, отворена је традиционална октобарска музичка манифестација „Октобру хододарје“.

На првом концерту ОКТОХ-а, у Другој крагујевачкој гимназији, изведене су оригиналне композиције „21. октобар“ и „Уснула писма“, посвећене крагујевачкој трагедији, које потписују млади локални композитори Лазар Ђорђевић и Игор Андрић.

Манифестација ОКТОХ се у Крагујевцу одржава од 1975. године.

Младим крагујевачким композиторима Лазару Ђорђевићу и Игору Андрићу, могућност да оставе свој музички печат на ОКТОХ-у, представља велику част.

Композиције које су писали су сећања на стрељања невиних жртава у Шумарицама 21. октобра.

„Уснула писма“ Игора Андрића је вокално-инструментално дело, чији се текст састаоји од последњих писама стрељаних, која су упућена њиховим породицама.

За Андрића овај подухват представља велику одговорност због одабира последњих писама, читаве драматургије дела, али и чињенице да је рођен у Крагујевцу.

Композиција „21. октобар“ Лазара Ђорђевића резултат је дугогодишњих планова да сву страхоту и језу стрељања невиног становништва Крагујевца на прави начин преточи у музичко

Дело је засновано на песми Десанке Максимовић „Крвава бајака“.

Октобру хододарје је једна од најдуговечнијих манифестације Спомен-парка „Крагујевачки октобар“ која се у Крагујевцу одржава од 1975. године.

Манифестација ОКТОХ организује се под покровитељством Министарства културе и информисања и града Крагујевца.

Музичка манифестација ОКТОХ се наставља 13. октобра у Првој крагујевачкој гимназији, наступом пијанисте Јакупа Њевјадомског.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.