Капитални пројекти у Крагујевцу вредни више од 970 милиона евра

Укупна вредност капиталних пројеката које Град Крагујевац реализује уз подршку државе процењена је на око 970 милиона евра, али ће тај износ бити далеко већи, рекао је гостујући у Епицентру, градоначелник Никола Дашић.

Чак шестина те суме, око 155 милиона динара планирана је за изградњу Северне обилазнице.

До краја зиме биће завршена конверзија старих котлова новим на гас, пројекат реконструкције Градске тржнице ће ићи на дораду, а почиње уређење фасада у ужем градском језгру.

Северна обилазница је започета као пројекат од 90 милиона евра, али је надлежно министарство уважило нашу молбу да свако од пет укрштања, колико их је планирано на обилазници, не буду кружни токови, него укрштања у денивелацији, односно петље.

То је повећало трошкове, а вредност Северне обилазнице дуге 22 километра је процењена на 155 милиона евра.

Прошле године је Северна обилазница раздвојена од изградње брзе саобраћајнице Крагујевац-Чачак, те ће крајем следеће године почети радови и на изградњи тог путног правца.

Пројектовање прве фазе у дужин и од пет километара се приводи крају, а радови би требало да почну око нове године.

Поштисан је уговор и изабран извођач радова за замену котлова у Енергетици. Извођач радова је у Крагујевцу и већ се изводе припремни грађевински радови.

У овој грејној сезони се цена даљинског грејања за око 20 хиљада корисника неће мењати.

Радови на реконструкцији Градске тржнице озбиљно касне, јер је читав пројекат спроведен траљаво, на неки начин.

Град је, што је била и његова обавеза, изабрао пројектанта и извођача радова за реконструкцију старих фасада који су под посебном заштитом, а које се налазе у ужем градској језгру.

Прво ћесе радити зграда некадашње „Просвете“ и фасада са Атласима која се налази преко пута.

У првој групи рпланирано је 9 од укупно 22 фасаде, а новац за ново рухо старих градских зграда биће опредељен и у буџету за наредну годину.

Неискоришћени бисер Крагујевца је и комплекс Војно-техничког завода.

О његовој обнови и пренамени се говори годинама уназад, а сада је дошло време и да се ствари помере са „мртве“ тачке.

Почетком новембра биће расписан међународни конкурс за најбоље урбанистичко решење, а очекује се да управо ова локација буде центар креативне индустрије.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *