Делић: Уколико се будемо придржавали мера требало би очекивати пад броја оболелих

Према подацима Института за јавно здравље у Крагујевцу највећи број заражених и то 99 забележен је данас у Крагујевцу од почетка епидемије коронавируса.

Епидемиолог Института за јавно здравље Предраг Делић наводи да је велики скок новозаражених последица развоја вируса који се од заражених пренео на њихове контакте.

Градски Кризни штаб прописао је неопходне мере заштите а уколико се оне буду у потпуности поштовале постоји могућност да се број новозаражених смањи.

Обољевању од Ковида-19 подлежу људи свих генерација. Број оболелих расте свакодневно а у неколико градова Србије међу којима је и Крагујевац због ширења епидемије уведена је ванредна ситуација.

На последњем узетом узорку од 276 особа 117 особа у Шумадији позитивно је на коронавирус од којих је 99 у Крагујевцу, наводи епидемиолог Предраг Делић.

Од 17. јуна бележи се раст инфицираних људи посебно оних који су посећивали масовне скупове и организоване прославе.

За спречавање ширења епидемије неопходно је поштовати прописане мере које би и наредном периоду требало да дају прве резултате.

Често прање руку, дезинфекција простора, обавезно ношење маске у затвореном простору, избегавање кретања кроз гужву и одржавање физичке удаљености од најмање метар и по требало би да дају повољне резултате и смањење броја заражених.

Институт за јавно здравље у Крагујевцу од почетка епидемије послао је на тестирање укупно 10 416 брисева.

У кућној изолацији тренутно је 839 особа у Шумадији од којих је 669 из Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.