Десетине успешних трансплатација захваљујући КЦ „Крагујевац“

На трансплатацију органа у Србији чека око 2000 пацијената, а број донора је мали.

Према званичним подацима Србија се налази на зачељу региона и Европе по броју донора, односно свега три донора на милион становника.

Захваљујући породици која је разумела и подржала донацију органа као најхуманији чин, Крагујевачки Клинички центар донирао је четири органа Клиничком центру у Београду.

Након утврђивања мождане смрти код једног пацијента, у Клиничком центру Крагујевац за време новогодишњег празника, захваљујући породици, која је подржала донацију органа успешно су донирана четири органа и на тај начин спасена су четири живота.

Донирано је срце, два бубрега и јетра, а према речима директора Клиничког центра Крагујевац, професора доктора Предрага Саздановића, сви медицински тимови показали су највиши ниво стручности, организованости и сарадње.

Клинички центар „Крагујевац“ као највећа донарска болница у Србији, за последње четири године обезбедила је неколико десетина успешних трансплатација захваљујући доброј координацији са Клиничким центром Србије и Управом за биомедицину Министарства здравља.

Иначе у Србији је 2018. године усвојен Закон о пресађивању органа, којим су сви грађани потенцијални донори, изузев оних који се за живота не изјасне другачије, или уколико се другачије изјасни породица у случају мождане смрти пацијента.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *