Дигитална „Национална класа“

Један од најпопуларнијих српских филмова „Национална класа“, који је дигитално рестауриран у оквиру пројекта Вип кинотека, приказан је у Студентском културном центру у Крагујевцу.

Публика у Студентском културном центру била је у прилици да погледа дигитално рестаурирани југословенски класик из 1979. године „Национална класа“ који је режирао Горан Марковић.

Окосницу приче чини главни јунак Флојд, возач националне класе, кога тумачи Драган Николић.

Незаборавне улоге у овом филму остварили су и Богдан Диклић, Горица Поповић, Александар Берчек, Воја Брајовић, Бора Тодоровић и многи други.

Филм је дигитално рестауриран у оквиру пројекта Вип кинотека, који је настао у сарадњи компаније Вип мобиле и Југословенске кинотеке.

Циљ пројекта је да сачува и заштити остварења која су обележила српску кинематографију, а проглашена су за национално културно добро од великог значаја.

Овим пројектом, који тренутно обухвата десет филмских остварења, започет је дуго очекивани процес дигиталне рестаурације српског филмског наслеђа.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *