Димитрије Давидовић и Јосиф Шлезингер добијају спомен бисте

Градска управа за инвестиције покренула је поступак јавне набавке за израду и постављање две спомен бисте- творцу Сретењског устава и покретачу српских новина у Крагујевцу, Димитрију Давидовићу и композитору Јосифу Шлезингеру.

Спомен бисте биће постављене код зграде Старе скупштине односно између Музичке школе „Др Милоје Милојевић“ и Књажевско-српског театра.

У време када је Крагујевац био престоница Србије кнез Милош је за свог секретара поставио рођеног Земунца, који је тада радио у Бечу, Димитрија Давидовића, желећи да уз помоћ одређених људи модернизује Србију.

Давидовић је био лекар, дипломата, новинар и изнад свега велики патриота.

Упркос тешким условима у репресивном систему и турбулентном односу са кнезом Милошем који је имао незгодну нарав, успео је да се избори за многе циљеве и остави траг у културном и политичком животу Србије.

У Крагујевцу је 1834. године обновио штампање Српских новина, а годину дана касније написао је Сретењски устав, један од првих демократских и најлибералнијих устава у Европи.

Уставом су тада дефинисане и боје српске заставе. Иако му рад није донео заслужену славу, Давидовић се данас сматра утемељивачем српског новинарства и уставности.

У то време, кнез Милош је у престоницу позвао и композитора Јосифа Шлезингера, Сомборца јеврејског порекла, како би развијао и младе учио музици.

Био је то прави потез и почетак музичког живота у Србији.

Шлезингер је оформио Књажевско-српску банду, компоновао музику засновану на српским песмама, учио младе да свирају…
Због њега су дуго сваког музичара и оркестар звали „шлезингер“. Сматра се да је он донео прву трубу у Србију.

Шлезингер је зачетник српске музичке културе, а велики траг оставио је и у Књажевско-српском театру.

У години јубилеја, два века од проглашења престоницом Србије, град Крагујевац не заборавља знамените личности.

После родног Земуна и Смедерева где је преминуо, Димитрије Давидовић добиће спомен бисту у Крагујевцу, која ће бити постављена код зграде Старе скупштине.

Шлезингера, који је у родном Сомбору добио улицу, као да се мало ко сећа у Србији.

Његова спомен-биста, рад академског вајара Драгана Николића, биће постављена између Музичке школе „Доктор Милоје Милојевић“ и Књажевско-српског театра.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *