У Крагујевцу је представљен програм „Дизајн хаб за премијум храну“, намењен произвођачима хране који имају намеру да примарну производњу подигну на виши ниво и своје производе учине доступним и ино тржишту.
Заинтересованима за учешће пружиће се прилика да од априла до децембра припреме и пласирају производ, који би требало да задовољи стандарде светског тржишта.
Учесници пројекта, а предвиђено је да их буде седам из свих делова Србије, добиће помоћ у четири области: технологији прераде хране, дизајну производа, приступу изворима финансирања, као и маркетинг алатима који би премијум производ могли да учине бољим:
Јавни позив за избор учесника расписан је почетком месеца, а биће затворен 25. марта.
Прва селекција биће урађена већ након прикупљања свих приспелих пријава, а на другу ће бити позвани само одобрани.
Пре свих, произвођачи премијум производа.
За учешће у програму довољно је да произвођач хране има производ који већ има додату вредност и да жели да га уз помоћ експерата унапреди и припреми за шире тржиште од домаћег.
Програм се спроводи уз подршку УСАИД фондова, који подстичу конкурентност привреде.
Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.