Ђерлек: Очекујемо повећање броја оболелих

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да се наредних дана очекује повећање броја оболелих од корона вируса, па је издат налог да се у ковид болницама у Батајници и Крушевцу повећају капацитети.

“Пуна скијалишта, али и журке које су организоване претходних дана сигурно ће доћи на наплату”, истакао је Ђерлек.

Он је за ТВ Пинк рекао да је погоршање ситуације евидентно, иако се не очекује сценарио из децембра, када је у болницама било више од 9.000 људи.

Ђерлек је истакао да су се грађани превише опустили, посебно због масовне вакцинације која је у току, а заборављају да се на имунитет и поред вакцине, чека око 40 дана, а да прва доза не значи да је неко одмах заштићен.

Он је рекао и да је забринут због епидемиолошке ситуације у Србији, а посебно када се погледају слике и снимци са корона журки и зимовалишта.

“Грађани су се превише опустили, мислећи да ће вакцинација сама да реши све. Корона неће да се уплаши и побегне, неће је решити ни вакцина, већ морамо да је решимо ми сами тако што ћемо бити колективно одговорни”, рекао је Ђерлек и додао да је вакцинација само моћно средство којим ћемо доћи до колективног имунитета.

Он је додао да и понедељком редовно стиже контигент Фајзерових вакцина, а да се очекује и 125.000 доза “АстраЗенеке” до краја фебруара.

“Стижу нам и додатне дозе Спуњика и, у сваком случају, мислим да ће председник Вучић на себи својствен начин обезбедити довољне количине вакцина како бисмо наставили имунизацију овим темпом”, рекао је Ђерлек.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *