Ђурин етно дан у Крагујевцу

У кући Ђуре Јакшића данас је одржан “Ђурин етно дан”. То је манифестација која је окупила пет удружења која се баве очувањем народне традиције, рукотворина и свим оним што чини идентитет једног народа.

“Ђурин етно дан” отворен је наступом оркестра и вокалних солиста Центра за неговање традиционалне културе “Абрашевић”.

На овој једнодневној манифестацији представило се Удружење српско македонског пријатељства “Шар планина”, Удружење жена “Мајка Ангелина” из Купинова, Удружење “Сурчинке” из Сурчина, као и “Златовез” и “Етно стил Горјанац” из Крагујевца.

Они су приказали народне ношње, вез и друге рукотворине, као и производе домаће радиности.

Манифестација је отворена наступом оркестра и вокалних солиста Центра за неговање традиционалне културе “Абрашевић”.

Ђура Јакшић је волео да слика детаље и они су за њега представљали ликовни изазов, а нарочито је волео да слика женске портрете у народној ношњи.

На изложеним предметима је обиље детаља и мотива по којима је Ђура Јакшић препознатљив.

У оквиру “Ђуриног етно дана” организатори су доделили захвалнице учесницима ове манифестације за допринос очувању народне традиције и културе стваралаштва као и њиховој афирмацији у јавности.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *