Додељене паметне рукавице слепим и слабовидим особама

Паметна рукавица за слепе „Анора“, јединствено помагало за слепе у свету, пружа могућност особама оштећеног вида да се лакше оријентишу у простору.

Савез слепих Србије је, уз подршку донатора, ово помагало учинио доступним слепим и слабовдим особама, а набављено је 50 рукавица.

Мултифункционално помагало, паметну рукавицу „Анора“, добило је 17 слепих особа из Пожаревца, Новог Пазара, Пријепоља, Рашке, Ниша и других градова Србије.

Реч је о ученицима, студентима, активистима организација које окупљају слепе и запосленима у образовним, здравственим и установама социјалне заштите.

Међу њима је и двоје Крагујевчана – Јелена Дубовац, студенткиња Правног факултета и Вељко Шарчевић, ученик Друге крагујевачке гимназије.

Свако помагало које може да надомести недостатак вида, за слепе је од немерљивог значаја.

Паметна рукавица за слепе је изум младих, домаћих научника и истраживача из компаније „Анорис технолоџи“.

Они су своју идеју развили уз подршку Фондације „Моцарт“, која је, у оквиру кампање „Пружи ми руку“, финансирала набавку ових помагала за 50 слепих особа.

Уколико надлежи прихвате предлог Савеза слепих Србије, „Анора“ би могла да се нађе на листи помагала Републичког фонда за здравствено осигурање.

Поједине локалне самоуправе су се већ определиле за набавку одређеног броја паметних рукавица за слепе, а тај пример би могао да следи и град Крагујевац.

Преостале 33 „Аноре“ слепима ће бити уручене 1. јуна у Београду.

Донатори су изразили наду да ће после ових 50 бити набављено још 50 паметних рукавица, а привредним субјектима је упућен апел да се, у складу са могућностима, укључе у ову акцију.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *