Донели одлуку о максималној стопи а сада траже „Рез на порез“

Шумадијска регија, Покрет слободних грађана, Социјалдемократска странка и Покрет центра покренули су акцију под називом „Рез на порез!“, у циљу смањења стопе пореза на имовину.

Иницијатори акције тврде да је Крагујевац једини град у Србији у којем грађани плаћају највећи порез на имовину, док званични подаци показују да Крагујевац припада групи градова и општина у којима је стопа пореза на имовину међу најнижим у Србији.

Смањење стопе пореза на имовину физичких лица на територији града Крагујевца, циљ је петиције „Рез на порез“ коју су покренули Шумадијска регија, Покрет слободних грађана, Социјалдемократска странка и Покрет центра.

Иницијатори ове акције сматрају да Крагујевчани једини у Србији плаћају највећи порез на имовину и да се актуелна градска власт одлучила на тај корак због одсуства инвестиција и нових радних места.

Мишљења су да би пореску стопу требало вратити на ниво из 2017. године, када је она износила 0,20% за објекте и 0,10% за земљиште, иако су неки од њих крајем 2013. тражили повећање пореске стопе са 0,20% на максималних 0,40%.

„То можемо само уз претпоставку да смо спремни да именом, презименом и контакт адресом да станемо иза такве одлуке, а то значи да је заправо циљ подизање грађанске храбрости и поверења грађана у политичке инструменте локалне самоуправе и солидарност, а зарад стварања алтернативе за Крагујевац и за Крагујевчане“, наводи Саша Миленић, председник Шумадијске регије.

Званични подаци показују да Крагујевац са стопом пореза од 0,30% за објекте и 0,15% за земљиште, припада групи локалних самоуправа са ниском пореском стопом, која је и након повећања у новембру прошле године остала испод законског максимума од 0,40%.

Пореска стопа за објекте тада је повећана са 0,20% на 0,30%, а за земљиште са 0,10% на 0,15%.

„Рецимо, у Београду је 0,40 за објекте 0,30 за земљиште, у Новом Саду опет више него у Крагујевцу 0.40 за објекте 0,30 за земљиште, онда имамо Зрењанин исто 0,30 за објекте 0,30 за земљиште, чак је и у Јагодини већа пореска стопа него у Крагујевцу 0,40 за објекте и 0,30 за земљиште.

У свим овим градовима који су, да кажем, неки већи и од Крагујевца, неки и мањи од Крагујевца је пореска стопа виша“, одговорио је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града.

За Петрашиновића је, како каже, посебно интригантно што се међу иницијаторима ове акције налази Саша Миленић, који је, као председник градског парламента, у новембру 2013. потписао одлуку о повећању пореске стопе за 2014. са 0,20% на максималних 0,40%.

„Овде имам оригинал те одлуке коју је потписао. То је била стопа пореза превиђена за 2014. годину, коју су они донели у новембру 2013. и онда, уколико се сви наши грађани сећају а верујем да се сећају, целе 2014. године никоме није долазило пореско решење на кућну адресу зато што су видели колико ће бити висок порез.

Онда је нови градоначелник Радомир Николић, када је постао градоначелник, прво што је урадио јесте да је вршио измену Одлуке о пореској стопи и вратио је на износ који је био пре тога да би грађани могли да плате задужење које су имали по порезу“, додао је Петрашиновић.

На питање због чега захтева смањење пореске стопе, када је као председник Скупштине града у новембру 2013. потписао Одлуку о њеном повећању са 0,20% на 0,40%, некадашњи први човек градског парламента одговара:

„Тако је и то је значајно мање повећање од овог. Ово је повећање највеће у Србији забележено и није проблем што је повећање донето као одлука, да је над том одлуком постојала некаква сагласност, стварање јавног консензуса, стварање воље да се то догоди. Она је донета, малтене, у тишини.

Три квартала грађани плаћају ћутке енормно увећан порез, не зато што су сагласни са тиме, већ зато што су емпатија и декуражираност општи амбијент живота у заједници и то је опасно по заједницу“.

Одлука о повећању стопе пореза из 2013. године никада није примењена.

Након промене градске власти крајем 2014. донета је одлука о њеном враћању са 0,40% на 0,20%.

И док представници странака и покрета окупљених око идеје о смањењу пореске стопе тврде да грађани плаћају неефикасно управљање градским ресурсима, представници владајуће већине поручју да град воде домаћински и да су им интереси грађана на првом месту.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.