Др Љујић: Матичне ћелије нису терапија за све

Матичне ћелије и истраживања везана за њих поново су изазвале пажњу, али овога пута због одузимања дозволе за рад највећој приватној банци у којој су депоноване, швајцарској Криосејв банци.

Криосејв је имала своје преставништво у Србији.

У Србији би и то у Крагујевцу, према плановима требало да заживи Банка матичних ћелија, у оквиру пројекта изградње Центра изврсности.

Истраживали смо колико су грађани упознати са сврхом депоновања ових ћелија и какве су шансе да Крагујевац постане српски центар чувања и обраде матичних ћелија?

Иако су и Европска унија и Влада Србије сагласне да би у Крагујевцу могла да буде оформљена још једна банка матичних ћелија, локалном становништву није баш најјасније шта чини суштину те приче и зашто су матичне ћелије тако значајне за медицину.

Професорка на Катедри за генетику, крагујевачког Факултета медицинских наука Биљана Љујић, каже да општеприхваћено мишљење да матичне ћелије лече све, није исправно.

Професорка Љујић такође наводи да негативне информације о банкама матичних ћелија, попут ове из Швајцарске, не доприносе бољем разумевању значаја које имају.

Декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу није желео да коментарише банкрот банке матичних ћелија, али је био спреман да да информације о наставку пројекта у Крагујевцу:

Јаковљевић понавља да је искључиви кривац за кашњење радова извођач и сигуран је да ће нови испоштовати новозадати рок.

Ко ће то бити, знаће се, каже, крајем ове године.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *