Други позив ЕУ ПРО за доделу бесповратних средстава предузетницима

Развојни програм ЕУ ПРО објавио је други јавни позив за подршку предузетницима и микро и малим предузећима која се баве производњом, а регистрована су у периоду од 2014. до 2018. године у 99 градова и општина које су укључене у реализацију ЕУ ПРО програма.

Ради се о региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије, а активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге.

Европска унија ће путем ЕУ ПРО програма који је отворен до 10. новембра ове године пружити подршку малом бизнису и унапређењу конкурентности локалне привреде у вредности од 2,5 милиона евра.

Опредељена средства намењена су за набавку опреме и увођење услуга са циљем да се унапреде производња и тржишни потенцијали привредних субјеката и допринесе повећању запослености.

Појединачни износ бесповратних средстава може бити од 10 до 30 хиљада евра док брзо растућа и извозно оријентисана предузећа и предузетници могу да конкуришу и за износе до 70 хиљада евра.

Да би конкурисала, предузећа морају да буду већински у домаћем приватном власништву, имају остварену пословну добит на крају 2018. године као и измирене обавезе по основу уплате пореза и доприноса.

Такође корисници треба да обезбеде финансијско учешће у пројекту у висини од 20 одсто, односно 30 одсто ако аплицирају за средства већа од 30 хиљада евра.

Уз подршку ЕУ пет крагујевачких предузећа набавила су нову опрему како би унапредили производњу и отворили нова радна места, а једно од тих је и предузеће за производњу текстила.

ЕУ преко ЕУ ПРО програма у сарадњи са Владом републике Србије овим средствима помаже предузетнике, микро и мала предузећа да набаве или уведу нове производне технологије како би увећали продуктивност, унапредили квалитет постојећих или развили нове производе и отворили нова радна места.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *