Дуални модел студија у високом образовању

Привредници Шумадије и Поморавља упознали су се данас, Регионалној привредној комори, са дуалним моделом студија у високом образовању.

Велико интересовање показале су компаније које су највећи извозници на овом подручју, пре свега из метало-прерађивачког сектора.

Све више радних места захтева високо образовање, а дипломци ће морати да знају да употребе стечена знања и поседују одређене вештине како би задовољили очекивања послодаваца.

Циљ дуалног модела студија у високом образовању обезбедиће услове за стицање и усавршавање студената у складу са потребама тржишта.

Високошколска установа која жели да реализује студијске програме по дуалном моделу ће образовати мрежу послодаваца који имају потребу за запошљавањем радника са квалификацијама које се стичу на тој установи.

Академија струковних студија Шумадије једна је од првих високошколских установа која је отпочела процес акредитације новог дуалног модела студија у високом образовању.

Радиће на што већем укључивању студената у учење кроз рад јер нови облик усвајања вештина даје бројне предности сваком студенту који се одлучи за овај вид студирања.

Студенти који се определе за овај начин студирања практичне вештине ће стицати код послодаваца.

Од овог вида образовања бенефите имају и компанија и појединци, али и локална самоуправа.

Дуални модел студија је значајан за студенте – уче кроз рад, припремају се за посао у струци и за то добијају новчану надокнаду, али и за послодавце јер добијају обучене, спремне и младе кандидате.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *