Душан Соковић гост емисије „Суграђани“

Познати крагујевачки архитекта Душан Соковић пројектовао је бројна грађевиска здања у Крагујевцу, али и широм Србије. Добитник је више награда и признања.

Зграда „Таково осигурања“ коју је пројектовао, проглашена је за једну од десет најлепших модерних грађевина у Србији.

Соковић се дуго бавио и спортом, носилац је црног појаса у каратеу, а његове слике рађене разним техникама оцењене су највећим оценама критичара.

У емисији „Суграђани“, која је на нашем програму уторком од 20 часова, Соковић говори о урбанизму града, свом дугогодишњем стваралаштву, егзотичним путовањима и породици.

Свакодневно пролазимо поред бројних грађевина које су синоним живота људи у Крагујевцу.

Зграда која је проглашена у првих десет модерних грађевина у Србији је „Таково осигурање“ коју је пројектовао Соковић.

Ентеријер Свечаног салона у згради града, такође, потписује као архитекта, а овај простор спада у репрезентативне ентеријере.

Бројне делегације које гостују у Крагујевцу долазе на пријем у градски салон, а то је и место за венчања младих из Крагујевца.

Према Соковићевим речима, град није искористио своје урбане шансе, није сачувано старо градско језгро, иако су зграде градске архитектуре између два века благо које имамо.

Свестран и оригиналан, Соковић је постигао завидну спортску каријеру.

Тренирао је карате, носилац је црног појаса, а у младости је свирао гитару и имао свој бенд.

Ипак, љубав према архитектури била је пресудна. Радећи као архитекта тежио је да спозна каква архитектура краси бројне светске дестинације које је посетио.

Велики утисак на њега су оставиле европске престонице, али и егзотичне земље – Јапан и Индија. У незаборавном сећању је Њујорк.

Монографија, у којој је приказано целокупно дело крагујевачког архитекте, од Вечног пламена у Шумарицама који је запалио некадашњи председник Јосип Броз Тито, до фотографије бројних грађевина у Крагујевцу које је пројектовао, недавно је предстаљена Крагујевчанима.

Иако у својој биографији има богат стваралачки опус, највећу вредност за њега представља породица, супруга и две ћерке, наглашава познати крагујевачки архитекта.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *