Два века привреде

Поводом 195 година пословног удруживања у Србији и развоја привредног амбијента, Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског округа организовала је скуп са учешћем великог броја привредника,

предузетника, предствника локалне самоуправе, институција и организација широм овдашњег региона.

Привреда Шумадије и Поморавља пре два века била је предводник развоја индустрије у Србији, и за 200 година успела је да се одржи као водећи индустријски центар земље.

То потврђује и податак да је са овог подручја остварен највећи спољно трговински суфицит у Србији у износу од 309 милиона евра.

Наредба кнеза Милоша о установљењу еснафа у Крагујевцу 1823. године представља почетак организовања и уређења рада пословних асоцијација и привредног окуржења у Србији.

Та одлука долази чак 55 година пре тренутка самосталности Србије која је проглашена на Берлинском конгресу 1878. године.

Држава је одувек у Шумадијско Поморавском округу имала предводника војне, металне, хемијске, аутомобилске индустрије.

Током два века, показало се, као подручје у које је добро инвестирати, извозно орјентисано пословање трајало је током целог двадесетог века. Некада Застава, данас Фијат предводе идустрију.

Прилике у друштву, одражавале су се, током два века и на привреду земље. Од времена када је Крагујевац постао предводник еснафских удружења, касније индустрије до данас, када живимо у току четврте индустријске револуције праћене дигиталним технологијама било је и успона и падова у српској малој,великој привреди.

Ипак, показатељи како оживљава пословно окружење нашег региона охрабрују, поручили су представници привредних институција и организација.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *