Египатски оркестар наступио у Крагујевцу

У оквиру посете Србији, египатски оркестар Ал Ноур Вал Амал јединствени на свету, наступао је синоћ у Крагујевцу, у холу Друге крагујевачке гимназије.

Оркестар чине слепе и слабовиде уметнице које на жичаним, дувачким, лименим инструментима и удараљкама без читања нота на Брајевом писму или зависности од палице маестра, изводе западне класичне и орјенталне композије.

До сада су наступале на пет континената, а египатске уметнице су својим врхунским извођењем задивиле и публику у Крагујевцу.

Стварање музичког института била је идеја оснивача удружења Ал Ноур Вал Амал, са жељом да упозна девојке са уметничком формом у којој су се многи слепи људи истицали, да развијају своје музичке таленте и способности, и да на креативан начин изразе своје емоције.

Музички институт је основан на академском нивоу1961. године. Девојке које га похађају уче да свирају на музичком инструменту.

Својом узиком, египатски оркестар симболичног назива „Светлост и нада“ проноси дивну културу и историју најстарије цивилизације Египта и пирамида, а светску славу ансамбл слабовидих и слепих уметница стекао је на бројним турнејама по свету на којима су делиле наду и оптимизам популацији особа са инвалидитетом.

Данас наступа оркестар четврте генерације сачињен од школске деце и студената. Због невероватне приче, уметнице египатског оркестра већ су освојиле срца и дивљење публике у Каиру и иностранству.

У земљама у којима гостују примљене су са ентузијазмом и љубављу. Постигле су изванредан успех, а овације нису изостале ни у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *