„Екомар“ у акцији унапређењa квалитета воде језера у Крагујевцу

Заштита и унапређење квалитета воде на хидроакумулацијама језера Гружа, Грошница, Шумарице и Бубањ, а које су од значаја за становнике града Крагујевца, у фокусу су пројекта који удружење „Екомар“ спроводи у сарадњи са Јавним комуналним предузећем „Водовод и канализација“ и Природно-математичким факултетом.

Програм се спроводи у оквиру пројекта Београдске отворене школе „Зелени инкубатор“ и биће завршен до краја марта.

У оквиру пројекта одржана је радионица „Алохтоне врсте алги и виших биљака у акумулацијама –уљези у нашим водама“ где је посебна пажња посвећена едукацији учесника како да препознају цветање алги у акумулацијама као и последице које цијанобактерије могу имати на људско здравље.

Основни циљ је да се повећа транспарентност података о факторима и последицама угрожавања водених акумулација, унапређење сарадње између управљача хидроакумулација и грађана, као и унапређење разумевања значаја јавних политика у области заштите и управљања водама на локалном нивоу.

Формирање заједнице учесника која ће бити довољно снабдевена подацима да би се уочили први упозоравајући знаци еколошких проблема на хидроакумулацијама, један је од приоритета овог пројекта. Битан чинилац је и благовремено обавештавање, комуникација и активно учешће грађана путем медија, друштвених мрежа и контакт-форме на сајту удружења „Екомар“.

То ће допринети повећању свести код грађана о могућим еколошким проблемима на хидроакумулацијама, од значаја за становнике града Крагујевца, као и о могућностима за решавање насталих проблема.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *