Велика повезаност Чумића и Ирига

Једна од најстаријих школа у Шумадији Прота Стеван Поповић из Чумића потписала је уговор о сарадњи са војвођанским градом Иригом.

Велика повезаност два краја – Шумадије и Војводине датира још од пре два века, када је велики број становника из Чумића био у изгнанству у Иригу, пре Првог српског устанка.

Из Ирига потиче и прота Стеван Поповић, који је у Чумићу основао школу и био први сеоски учитељ.

Сарадња два места огледаће се у размени ученика, али и у области привреде што потврђује и градоначелник војвођанског Ирига.

Основна школа Прота Стеван Поповић из Чумића у свом дворишту има мало етно-село, музејски комплекс на коме се налазе објекти који подсећају на стари начин живота у Шумадији, а које носи назив по првом сеоском учитељу који је донео писменост у овај део Шумадије.
П
рота Стеван Поповић описмењавао је децу из Чумића, а имајући у виду да је писменост донео дошавши из Срема, где су у Иригу били у избеглиштву многи становници Чумића пре Кочине Крајине, један засеок у овом шумадијском селу носи назив Ириг.

Споразум који је потписан између школе Прота Стеван Поповић и Ирига предвиђа размену искустава и знања ученика и наставника, али и организовање наставе која се односи на очување народне традиције, наводи директор школе, Александар Јовановић који је истакао да ће се сарадња одвијати и у области привреде.

У Иригу се прави фабрика за преарду воћа, а пошто је Чумић село у коме је развијено воћарство сарадња два краја срема и Шумадије ће бити интензивирана.

У сеоској школи у Чумићу наводе да већ неколико година организују Фестивал науке и да су гости школе Прота Стеван Поповић били академици САНУ.

У Српској академији наука и уметности постоји Одбор за село, са којим школа из Чумића има значајну сарадњу.

Иначе, тренутно се у Основној школи Прота Стеван Поповић одвијају интензивни радови на замени комплетне столарије, постављању лед расвете, а ту је и нова котларница која ће радити на пелет.

За ове радове обезбеђено је 50 милиона динара. Из градске касе издвојено је 39 милиона динара, док је остатак новца за реновирање школске зграде обезбедило Министарство рударства и енергетике.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *