Енергетска ефикасност у локалним самоуправама

Искуства четири највећа града у Србији – Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца у области енергетске ефикасности и модел за процену побољшања квалитета ваздуха и смањења емисије употребом биомасе, представљени су на конференцији „Енергетска ефикасност у локалним самоуправама у Србији“.

Скуп у Крагујевцу била је прилика да се сумирају резултати рада и говори о енергетској ефикасности која је условила огрому уштеду финансијских средстава у буџетима градова и општина у Србији.

Град Крагујевац спровео је у предходном периоду неколико пројеката из области енергетске ефикасности.

Програми су се односили на едукацију најмлађих, спровођењу мера у циљу енергетске ефикасности компензације реактивне енергије, реализацији мера које су предузете у подстицајима даљинског грејања, а урађена је и енергетска санација школа, истакла је Ана Радојевић, градски енергетски менаџер.

У току је финализација послова у циљу енергетске ефикасности у Основној школи „Прота Стеван Поповић“ у Чумићу, а вредност радова износи 50 милиона динара.

Радови у овој школи биће завршени крајем месеца, а већ идуће недеље, у Основној школи „Радоје Домановић“ почиње замена столарије на школском објекту.

Вредност радова је 35 милиона динара. Из градског буџета и уз помоћ надлежних министарстава, Канцеларије за јавна улагања и партнера на пројектима, уложена су значајна финасијска средства и остварене велике уштеде.

Градски енергетски менаџери Новог Сада и Ниша кажу да су у овим локалним самоуправама, такође, реализовани пројекти у циљу енергетске ефикасности, а да ће у наредном периоду радити на реализацији нових програма који се односе на уштеду средстава из градског буџета, споровођењем активности на енергетској ефикасности, али и на развијању еколошке свести грађана и едукацији.

Град Крагујевац је аплицирао на још два конкурса Министарства енергетике и заштите животне средине, у циљу енергетске ефикасности у школама које се налазе у градској и сеоској средини.

Пројекти се односе на замену школске столарије, начина грејања и увођењу лед расвете у основним школама „Мирко Јовановић“ у насељу Аеродром и „Наталија Нана Недељковић“ у Грошници.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *