Европска недеља борбе против рака грлића материце

Служба за здравствену заштиту жена Дома здравља у Крагујевцу, едукативним предавањима и превентивним гинеколошким прегледима обележиће Европску недељу борбе против карцинома грлића материце.

Захваљујући скринингу, број оболелих од ове болести се смањује, али је Србија и даље у самом врху европских земаља по броју дијагностикованих пацијенткиња.

Карцином грлића материце често не даје никакве значајније симтоме који би указивали на присуство овог обољења, али када се уоче прве тегобе углавном буде касно за излечење.

Зато лекари апелују на жене да бар једном годишње обаве систематски гинеколошки прегледа, јер је превенција најбољи начин за успешно лечење ове болести.

Лекари годишње открију око десет новооболелих од карцинома грлића материце, а у рузичну групу спадају жене старости од 25 до 65 година.

Током предходне године у Служби за здравствену заштиту жена обављен је скрининг на карцином грлића материце којим је обухваћено 22 хиљаде Крагујевчанки.

У овој служби кажу да наше суграђанке редовно посећују гинеколога, а интересовање за превентивне прегледе је велико.

У Служби за здравствену заштиту жена током Европске недеље борбе против рака грлића материце, биће обављени систематски прегледи жена запослених у градским установама и предузећима.

У Крагујевцу је од ове године отворен Центар за превенцију карцинома грлића материце, који је једини и први на територији Шумадије и Поморавља, а радиће у оквиру Дома здравља.

Осим тога новина је да ће од ове године у сарадњи са Школском управом, а преко градског Савета родитеља, бити отворена школа за очување репродуктивног здравља намењена девојчицама осмог разреда основне школе и средњошколкама.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *