Национални дан без дуванског дима

Национални дан без дуванског дима, 31. јануар, ове године биће обележен под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше“.

Циљ активности које ће бити реализоване је упозоравање јавности на штетне ефекте излагања дуванском диму, посебно по здравље деце и младих.

Према статистичким подацима из 2016. године, од укупног броја пушача који су се обратили за помоћ Саветовалишту за одвикавање од пушења и прошли детоксициони програм, њих 35 одсто престало је да конзумира цигарете.

Употреба дувана је повезана са близу шест милиона смртних случајева широм света годишње, укључујући и 600 хиљада смртних случајева који су настали због излагања дуванском диму.

По броју пушача у односу на број становника Србија се налази на осмом месту у свету, а у Европи на другом, после Грчке. Другим речима, трећина одраслог одраслог становништва Србије су пушачи.

Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће асматичне нападе који су јачег интензитета.

Дувански дим који садржи више од 7 хиљада хемијских материја, од чега су преко 70 канцерогене материје, узрочник је малигних и болести срца и крвних судова и дисајних путева.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *