Фабрици у Крагујевцу уручио одлуке о финансирању пројеката 34 локалне самоуправе

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици уручио је, у Крагујевцу, одлуке о финансирању пројеката који ће допринети стварању повољнијег пословног окружења у 34 локалне самоуправе.

Уз финансијску подршку Европске уније од преко пет милиона евра, ове општине и градови ће реализовати програме који се односе на израду техничке и планске документације, као и пројекте пословне инфраструктуре, што ће, како је најављено, допринети јачању конкурентности на локалном нивоу.

Крагујевцу је до сада, кроз програм ЕУ ПРО, одобрено финансирање три пројекта укупне вредности од близу милион евра.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је да Европска унија подржава локални развој и подсетио да је последњих 18 година, кроз различите пројекте, градовима и општинама одобрено скоро 300 милиона евра.

Фабрици је нагласио да је то учињено у сарадњи са централним властима и да представља битан инструмент подршке развоју економске и социјалне инфраструктуре.

У сарадњи са Министарством за европске интеграције, у марту је за све локалне самоуправе јужно од Београда, покренут нови трогодишњи програм под називом ЕУ ПРО, укупне вредности 25 милиона евра.

Шест месеци касније 34 локлане самоуправе добиле су одлуке о финансирању укупно 40 пројеката.

Министарство за европске интеграције пружило је подршку у припреми програма ЕУ ПРО, а сада је укључено и у реализацију.

Чланство у Европској унији стратешко је опредељење Србије, каже помоћник министра за европске интеграције Бранко Будимир и додаје да је приоритет економски, одрживи развој локалних самоуправа.

Крагујевцу је до сада кроз ЕУ ПРО одобрено финансирање три пројекта: Ревитализација и проширење браунфилд локације у старој индустријској зони, Извођачки пројекат за санацију моста преко реке Лепенице и Изградња отворених спортских терена у Великом парку.

То ће, према речима градоначелника Радомира Николића, допринети позиционирању центра Шумадије као атрактивне пословне локације.

Током боравка у Крагујевцу, шеф Делегације ЕУ, Сем Фабрици састао се са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем и представницима регионалних развојних агенција, а посетио је и Легат академика Николе Коке Јанковића, чија изградња је финансирана новцем града Крагујевца и Европске инвестиционе банке.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *