Пуна права радницима ангажованим преко агенција

У Крагујевцу је представљен Нацрт закона о агенцијском запошљавању, који уколико буде усвојен предвиђа да ће сви радници који раде преко агенцијa, убудуће имати уговор о раду на одређено или неодређено време са агенцијом, као и да ће им бити омогућена остала права, попут права на боловање и годишњи одмор што до сада није био случај.

Представници Министарства за рад, запошљвање, борачка и социјална питања нису коментарисали предложени Нацрт, док су представници Савеза самосталног и синдиката Независност изнели низ примедби на предложен акт.

Уколико буде усвојен, Нацрт, а потом и закон о агенцијском запошљавању, права радника који раде преко агенција за запошљавање новим законским решењем биће изједначена, што до сада није био случај, односно радници „на лизинг“ могли су да буду ангажовани само уговором о привременим и повременим пословима.

Поред тога омогућено је право на боловање, годишњи одмор, а добили су и могућност да се синдикално организују.

Закон не дотиче раднике који раде преко студентских омладинских задруга и фирми које пружају услуге предузећима, као што су хигијеничарке и радници обезбеђења, који могу да раде по уговору о привременим и повременим пословима.

Изнајмљивање радника подједнако је заступљено у јавном и приватном сектору.

Представници Уједињеног гранског синдиката Независност имају оштре примедбе на члан 13 закона који се односи на ангажовање радника приликом најаве штајка.

Иако садашњим прописима којима се уређује област рада није регулисано питање наведених агенција, оне у пракси ипак постоје.

Закон о раду познаје само уговорни однос између запосленог и послодавца, тако да не уређује рад запосленог преко агенција за привремено запошљавање.

Увођењем законског оквира за рад преко агенције за привремено запошљавање врши се усаглашавање радног законодавства Републике Србије са међународним стандардима МОР и ЕУ.

Народна Скупштина Републике Србије је 20. фебруара 2013. година усвојила Закон о потврђивању Конвенције Међународне организације рада број 181. о приватним агенцијама за запошљавање, чиме је начињен још један корак у хармонизацији законодавства Републике Србије са међународним стандардима.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *