Фалсификовани мед на тржишту

Принос меда је, због суше, неупоредиво мањи и односу на претходну годину.

Због тога ће цена по килограму бити око 1.800 динара.

На тржишту се појавио и фалсификовани мед, који је, уствари, шећерни сируп и нема хранљиву вредност.

Пчелари упозоравају да такав мед не треба куповати, а на фалсификат указује ниска цена која је прави мамац за потрошаче.

У Србији је најзаступљенији багремов мед који је и натраженији на иностраном тржишту.

Ливадски и липов мед се такође добро продаје, а за сунцокретов је најмање интересовање.

У 2020. години Србија је остварила највећи девизни прилив од продаје меда у износу од преко 15 милиона долара, када је забележена продаја 2. 700 тона меда.

Овогодишњи принос је неупоредиво мањи, јер је висока температура проузроковала сушу и осетно ослабила пчелињу пашу.

Због недостатка правог природног меда, на тржишту се појавио фалсификовани мед који има ниску цену.

Тај мед се прави од шећерног сирупа и нема ниједно нутритивно својство.

Пчелари упозоравају да такав мед не би требало куповати.

Цена природног меда гарантује и квалитет ове намирнице, па за килограм правог меда треба издвојити око 1.800 динара.

Иако је Србија прва у свету по броју кошница по глави становника,  наша земља налази се на дну статистичке лествице по његовој потрошњи.

Ова намирница богата витаминима и минералима широког спектра садржи и угљене хидрате, а у једној капљици меда налази се више од 100 различитих хранљивих састојака.

Мед је једна од ретких намирница са неограниченим роком трајања, а нутриционисти препоручују свакодневну конзумацију.

Највећи потрошачи меда у свету су Турци, Немци и Италијани. 

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *